Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Habo

Tre familjer fick rätt mot skolan: "Känns som en seger"

Publicerat fredag 28 oktober 2016 kl 20.03
Mamma: Hon har känt sig frustrerad, ledsen och missförstådd
1:28 min
Robert Blomqvist, rektor.
2 av 2
Robert Blomqvist, rektor. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Tre familjer i Habo, som i flera år kämpat för mer resurser till sina barn i skolan, får nu rätt hos Skolinspektionen.

– När beslutet kom, ja då kom ju glädjetårarna. Man bara kände: Yes, äntligen! För det har varit en lång process, berättar en förälder till ett av barnen för P4 Jönköping.

Hör mer om mammans kamp för sin dotter i ljudklippet ovan!

Det handlar om tre barn med särskilda behov där kommunen och skolan brustit när det gäller åtgärderna, slår Skolinspektionen fast i sin granskning.

Mamman till ett av barnen som P4 Jönköping träffar, och som vill vara anonym med hänsyn till dottern, berättar om sin förtvivlade kamp under mer än fem år för att få mer och rätt resurser till sitt barn.

– Det tar ju lång tid och det är mycket kraft som går åt.

Skolan har satt in insatser, bland annat undervisning i enskilt rum, men hon tycker inte det har räckt, att det är få och fel resurser. Istället har dottern försämrat sina resultat

Vi har fått höra att det inte finns problem och att det inte finns resurser och det är sorgligt. För hon har betalat ett högt pris, säger mamman.

Till slut tröttnade föräldrarna och tillsammans anmälde de tre familjerna skolan till Skolinspektionen. Nu har Skolinspektionen kommit med en bitvis allvarlig kritik mot skolan.

Resurserna tar Skolinspektionen inte ställning till, däremot konstaterar man i besluten att skolan brustit i utredningen av alla tre barnen. De har inte dokumenterat och heller inte följt upp och analyserat om åtgärderna gett resultat i tillräckligt stor utsträckning. Man vet alltså inte om eller hur insatserna verkligen hjälpt barnen.

Elizabeth Malmstedt, enhetschef vid Skolinspektionen, säger till P4 Jönköping att det är kritik "på många punkter" och att man hittat "omfattande brister".

En del av bristerna betecknas som allvarliga och ett brott mot skollagen.

"Sammantaget är det svårt att följa skolans arbete och det framstår som att skolan inte utvärderat åtgärderna alls", skriver Skolinspektionen i ett av besluten.

Skolans rektor Robert Blomqvist säger att mycket av kritiken är administrativa formaliteter, att kunskapen finns även om den inte är nedskriven men att man samtidigt har anledning att vara självkritiska och tar till sig av kritiken.

– Det är klart att vi analyserat och gjort behovsanalyser av situationen men den är väl inte riktigt tydlig på pränt, säger rektorn.

Den 19 december kommer Skolinspektionen följa upp om Habo kommun rättat till bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".