Arkivbild Ingvar Andersson/PrB

Billig sprit lockar länsbor till Tyskland

Allt fler länsbor åker på en dagstur till Tyskland, enkom för att handla alkohol.
De senaste åren så har intresset för bussresor, där det i princip bara gåra att köpa öl, vin eller sprit ökat markant.

Enligt ny statistik från Sprit- och vinleverantörsföreningen köpte smålänningarna under våren nästan 50 procent av sin sprit i Tyskland och bara 20 procent från Systembolaget. Mer än var tredje resa till Tyskland sker bara i syfte att köpa alkohol.

Ett av de mest populära resmålen under sommaren är Puttgarden. En liten hamnstad precis vid gränsen mellan Tyskland och Danmark. De svenska resenärerna anländer till staden med färja, stannar där i två timmar och åker sedan hem samma väg.

Det är spriten och ölen som lockar i den här lilla Tyska staden.

- Från början körde vi kanske en gång i månaden, nu blir det kanske tre turer. Där nere finns inget annat att göra säger Leif Thapper på Hovslätts Bussresor. 

Enligt Leif Thapper finns det ett antal små bussbolag som kör ungefär samma dagstur till Puttgarden som Hovslätts Bussresor gör och han ser inga tecken på att antalet passagerare skullle vara på väg att minska.

Pablo Dalence
pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista