Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Ensamkommande pojkar i riskgrupp för prostitution Foto: Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Jönköpings län

Ensamkommande pojkar i riskgrupp för prostitution

Madeleine Söderberg: Vi försöker ge kompetens till HVB-hemmen
1:28 min

Länsstyrelsen har varit ute på flera HVB-hem i länet för att fånga upp de som säljer eller är på väg in i sexhandeln.

De två senaste åren har Länsstyrelsen i Jönköping pratat med ett 30-tal killar som säljer sex i länet. Flera av dem har de fått kontakt med via socialtjänsten och en del har hört av sig direkt till myndigheten för att få hjälp och stöd.

— Det finns relativt många killar som säljer sex i länet och många av dem som hör av sig till oss är utländska pojkar och ensamkommande, säger Madeleine Söderberg som jobbar med prostitutionsfrågor på länsstyrelsen i Jönköping.

Madeleine Söderberg berättar att många av de pojkarna som kommer hit bär på trauman eller har fått sälja sex för att ta sig till Europa. Länsstyrelsen har därför under 2015 och 2016 på olika sätt varit i kontakt med flera HVB-hem i länet för att öka medvetenheten.

— Det är en tydlig riskgrupp. Vi försöker ge kompetens till personalen som möter killarna på HVB-hemmen för att de ska kunna se vem som mår dåligt, ligger i riskzonen eller har extra pengar som inte är förklarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".