Poliser under utbildning och Roger Haddad.
Roger Haddad är riksdagsman för Liberalerna. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio och Riksdagsförvaltningen.

Riksdagsman: Avhoppade poliser borde vara politisk fråga

Roger Haddad (L): Det är ett stort misslyckande för samhället
1:09 min

Att polisstudenter som tackar nej till polisjobb efter examen väcker reaktioner.

Riksdagspolitikern Roger Haddad (L) ser situationen som ett misslyckande.

Riksdagspolitiker Roger Haddad (L) reagerar efter P4 Kalmars och P4 Jönköpings nyheter om polisstudenter som hoppar av sin utbildning eller tackar nej till polisjobb efter sin examen.

– Det här är ett stort misslyckande för samhället och för polismyndigheten. Om det här fortsätter och det är ett resursslöseri för samhället om vi bekostar utbildningen för poliser som sedan inte jobbar som poliser. Men det är självklart också en olycklig situation för de som berörs av det här, säger han.

Roger Haddad säger att han lyfte frågan i riksdagen i våras, men att det då viftades bort och hänvisades till Polismyndigheten.

Jag tycker att man politiskt ska ta sig an den här frågan för den är strategiskt viktig. Annars har vi snart inga poliser i tjänst.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) har svarat på en skriven fråga ställd av riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng (M) som handlar om just åtgärder för att inte fler poliser ska säga upp sig i förtid.

I svaret skriver inrikesministern att det är Polismyndighetens ansvar att säkerställa kompetensförsörjningen för verksamheten och att det därför är viktigt att Polismyndigheten agerar när det gäller utvecklingen av personalomsättningen om det finns signaler om missnöje.

Roger Haddad säger dock att det borde ses som en politisk fråga:

– Det krävs åtgärder inte minst i mindre orter som hela tiden tappar poliser och nyexaminerade poliser, säger han.

– När man samlar problemen med avhopp, förtidspensioneringar, svårt att rekrytera och svårt att locka till polisutbildningen så tycker jag att man också politiskt ska ta sig an den här frågan för den är strategiskt viktig. Annars har vi snart inga poliser i tjänst.

Anders Ygeman skriver sist i sitt svar att regeringen har föreslagit ett tillskott på 2 miljarder kronor under perioden 2017-2020 för att ge Polismyndigheten möjlighet att öka sina personella resurser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".