Jobbar på bilverkstad
Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT
Sävsjö

Jobbkoppling krav för integrationspengar

Stefan Gustafsson, kommunalråd: Då blir man en del av Sävjö
1:27 min

Sävsjö kommun skärper nu kraven för den som söker bidrag för integrering av nyanlända.

I framtiden måste det finnas en klar koppling till jobb. Ett jobb är bästa sättet att bli integrerad i det svenska samhället, menar Stefan Gustafsson som är kommunalråd i Sävsjö.

– Vår kommun och våra förvaltningar ska ha den inriktningen att man lägger extra krut på att hitta projekt och göra åtgärder som leder till att människor kommer i arbete, säger Gustafsson. 

Framöver ska de pengar som kommunen har för integration av nyanlända, användas på ett mer målmedvetet sätt, det beslutade kommunsstyrelsen nyligen.

Det går inte längre att söka pengar för allmänt, trivselskapande åtgärder, eller tillfällig sysselsättning. Pengarna måste gå till projekt som på ett tydligt sätt leder till varaktiga jobb.

Just nu är förutsättningarna goda för att lyckas, menar Stefan Gustafson. Företagen i Sävsjö behöver nyanställa. Att de nyanlända får jobb är bra för de enskilda, det är bra för företagen men det är också bra för kommunen, menar Stefan Gustafsson.

– Får man ett jobb kommer man ju etablera sig på orten och bosätta sig här långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".