Hamnen i Hjo, Vättern
1 av 2
Stoppet skulle fortfarande innebära samma mängd splitter i Vattnet. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg
Aktion Rädda Vättern har plastkuber med grumligt vatten på ett bord för att visa på olika miljögifter som hotar Vättern. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
2 av 2
Aktion Rädda Vättern har tidigare visat plastkuber med grumligt vatten på ett bord för att visa på olika miljögifter som hotar Vättern. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Miljö

Domstol säger nej till granater i Vättern

0:29 min

Mark och miljödomstolen vill stoppa FMV:s granatsprängningar i Vättern, som är planerade nästa vecka.

Men det är regeringen som tar det sista beslutet.

Sprängningarna över Vättern har varit upp på tapeten många gånger och gruppen Aktion Rädda Vättern har flera gånger överklagat sprängningarna.

Men enligt Anders Hedman, som är provplatschef för Försvarets materialverk i Karlsborg, skulle stoppet bara betyda att granaterna kommer att detonera i luften istället för i vattnet.

– Stoppet skulle betyda att vi inte får skjuta granater med nedslag i Vattnet.

Och hur kommer ni hantera det istället?

– Då skjuter vi luftbrisad och då får granaterna explodera i luften. Så det blir lika stort nedfall av granatsplitter i Vättern, säger Anders Hedman.

Försvarets materialverk kommer också att spränga samma antal granater som var planerat från början.

Enligt Miljödepartementet så kommer ett beslut om ett stopp av granatsprängningarna troligast att komma tidigt nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista