Högskoleprovet på Östra Reals gymnasium.
Runt 2 000 personer skriver högskoleprovet i dag i Jönköping. Arkivbild. Foto: Gunnar Lundmark / TT
Jönköping

Från och med idag: Provfuskare kan få fängelse

Alexander Jonsson, provskrivare: Många tänker nog en extra gång
1:16 min

För att komma i bukt med de som fuskar på högskoleprovet har reglerna skärpts och straffen blivit hårdare.

I dag sitter ett par tusen länsbor och skriver högskoleprovet - något som kan vara avgörande för många när det gäller framtida studier. Och på grund av utbrett fusk på provet förra året kan dom som fuskar från och med i dag dömas till fängelse.

Alexander Jonsson, som skriver högskoleprovet på Jönköping University, tror att de skärpta reglerna kan skrämma bort fuskarna.

– Det tror jag definitivt, flera tänker nog om en extra gång, säger han.

Drygt 2 100 personer hade anmält sig till dagens högskoleprov i Jönköping, och det är en rejäl minskning sen förra året, 13 procent mindre.

Förra året chockades Universitets- och högskolerådet över antalet fusk på högskoleprovet. Det kunde handla om spökskrivare eller personer som via en hörsnäcka fick svaren berättade för sig.

Därför kan de som ertappas med att fuska från och med i år straffas med böter eller fängelse och kan stängas av från att skriva provet i två år.

Dessutom kommer provskrivarna idag också få vänta fram till onsdag för att få reda på de rätta svaren, förr publicerades de direkt efter provet.

– Man vill ju gärna få reda på svaren så fort som möjligt, men jag tar provet lite lättsamt i dag. Jag ser det här som en testrunda och så tänker jag att jag ska ta det mer på allvar nästa termin, säger Alexander Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".