Malin Setzer står i Huskvarna hamn och tittar ner i vattnet efter rödingar.
1 av 2
Malin Setzer står och spejar efter rödingar som leker i Huskvarna hamn. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Röding.
2 av 2
Rödingen har tagit på sig sin röda lekdräkt. Arkivbild. Foto: Länsstyrelsen Jönköping
Jönköpings län

Rödingen i Vättern på väg tillbaka

Malin Setzer, länsstyrelsen: Största hotet nu är klimatförändringar
1:17 min

För bara några år sedan var den rödlistad - i dag mår rödingen betydligt bättre.

I dag firas Rödingens dag i Huskvarna hamn där besökare får titta på fisken när den leker. För bara några år sedan var rödingen utrotningshotad och rödlistad - men idag mår Vätternrödingen bättre än på länge. 

– Jämfört med 10-15 år tillbaka så mår rödingen förhållandevis bra i dag, men den är ju fortfarande sårbar under återhämtning, säger Malin Setzer som är fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

2004/2005 var rödingbeståndet i Vättern nere på så låga nivåer att den rödlistades. Den största anledningen till rödingens krasch var för stort fisketryck åren innan, tror Länsstyrelsen.

Då, för ungefär 10 år sedan, infördes ett stort regelpaket för rödingsfisket i sjön. Och det verkar alltså ha hjälpt. Länsstyrelsen ser i dag att beståndet blivit större.

Men trots att rödingen mår bättre än på länge, så står den inför stora utmaningar i framtiden.

– Det största hotet som vi ser är klimatförändringar, den är en kallvattenart som är extra känslig för varmare vattentemperaturer, säger Malin Setzer.

Vad betyder rödingen för Vättern?

– Den är en unik art i en unik sjö som är uppskattad av många, både yrkesfiskare och allmänheten.

Rödingens dag pågår mellan 10 och 15 i Huskvarna hamn i dag. Samtidigt pågår öringens dag vid Spinnet i Habo och Massadammen i Norrahammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".