Digital läkare.
Är det en digital läkare som sätter din nästa diagnos?
Region Jönköping

Nu kan datorn bli din doktor

Regionråd Mia Frisk (kd): "Kan ge bättre behandlingar"
0:42 min

Det är nu fullt möjligt att självlärande superdatorer med tillgång till hundratusentals journaler, hjälper läkaren både sätta diagnos och föreslå en behandling.

Förslaget att använda en superdator inom vården kommer nu från en rad tunga politiker i sjukvårdsregionen och kristdemokraternas regionråd Mia Frisk vill införa detta som ett pilotprojekt i regionen.

– Det vi föreslår är att använda digitaliseringen möjligheter för att kunna sätta bättre diagnoser och ge bättre behandlingar för patienten, säger Mia Frisk.

Superdatorn heter Watson och kan läsa 800 miljoner sidor i sekunden men också dra egna slutsatser och närma sig artificiell intelligens. Nu har IBM utvecklat och kommersialiserat den, i USA och Kina bland annat görs tester där den hjälper till att ställa säkrare cancerdiagnoser med hjälp av informationen i inmatade journaler.

Nu vill politiker i sjukvårdsregionen, kristdemokraten Mia Frisk i Jönköping, moderaten Marie Morell i Östergötland och centerpartiets Christer Jonsson i Kalmar, börja använda Dr Watsons tjänster som ett stöd till läkarna när dom sätter diagnoser i ett pilotprojekt.

– Det handlar om att få en bättre vård, högre kvalitet och att kunna sätta mer exakta diagnoser, säger Mia Frisk.

Det här är inte någon politisk vision som blir verklighet långt in i framtiden, Dr Watson är en av de hetaste frågorna just nu inom vårdutveckling. 

– Om man tar hjälp av Doktor Watson kan den prognostisera bättre än vad vi människor kan, säger Göran Henriks, utvecklingsdirektör i Region Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".