Håkan Karlsson
Håkan Karlsson. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Nässjö

Håkan om sorgen: Gun lever vidare i andra

Håkan Karlsson: En tröst i det massiva eländet...
6:53 min

En torsdagsnatt hösten 2008 vaknade Håkan Karlsson av ett ljud i hemmet i Stensjön. Några timmar senare var hans fru Gun död.

Håkan Karlsson var blott 19 år gammal när han träffade en 16-årig tjej vid namn Gun. De levde ett lyckligt liv på Höglandet och fick tre barn.

Hösten 2008 förändrades deras tillvaro för all framtid.

Jag kan se det framför mig. Det var en torsdagskväll 16 oktober och vi hade gått och lagt oss. Jag vaknade av att det sa "dunk dunk, dunk dunk". Det visade sig att Gun var ute i hallen. Mitt huvud sprängs, sa hon.

Håkan tog in Gun i sovrummet och ringde på ambulans. Gun kördes upp till universitetssjukhuset i Linköping, och i en bil bakom ambulansen satt Håkan och hans tre barn.

Uppe i Linköping konstaterades det att Gun hade avlidit av en hjärnblödning, blott 56 år.

– Tiden stannar. När hon dog så var det en tröst i det här massiva eländet att vi hade bestämt oss, redan som unga, att bli organdonatorer. Trösten i detta är att hon lever vidare i fem andra människor, berättar Håkan.

Hör hela Håkans berättelse om när Gun togs ifrån honom och beslutet att donera organ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".