Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Region Jönköpings län

Budgetdebatt: Sänkt vårdavgift eller inte?

Marcus Eskdahl (S): Det är inte rimligt
0:49 min

I dag inleder regionpolitikerna sin budgetdebatt och en fråga som ska avgöras är om patientavgifterna ska sänkas eller inte.

I dag börjar de 81 politikerna i regionfullmäktige en nästan två dagar lång debatt om nästa års budget för bland annat vården och kollektivtrafiken i länet. Det handlar om miljardinvesteringar i länets tre sjukhus, en satsning på kollektivtrafiken men det lär också bli en debatt om patientavgifterna.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillsammans lagt förslaget att sänka patientavgiften med hundra kronor till 150 kronor per besök och istället ta av sparade pengar till satsningar.

– Vi har i dag en av de högsta avgifterna i landet till våra vårdcentraler och det tycker inte vi är rimligt, sade socialdemokraternas regionråd Marcus Eskdahl när han mötte moderaternas motsvarighet i en kort duell direkt i P4 Jönköping inför debatten.

Socialdemokraterna vill hellre ta av sparade pengar som regionen skrapat ihop för att göra satsningar, men alliansen håller inte med.

– Vi behöver höja nivån på vårdcentralerna när vi gör en omstrukturering från slutenvård (sjukhusen) till öppenvård (vårdcentraler) och då behöver vi visa att det här också är bra sjukvård. Vi gör inte skillnad på läkare och läkare, sade Malin Wengholm.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har gått fram med egna budgetförslag. Men varken alliansen eller dom rödgröna har egen majoritet och det blir sannolikt SD som avgör när man röstar om separata frågor ur budgeten, men tidigare har SD röstat med alliansen i det stora hela.

– Vi får avvakta hur budgetdebatten blir, säger Samuel Godrén, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Samtidigt ger han en fingervisning om vilket budgetförslag det lutar åt:

 Vi tycker alliansen har en bra syn på en ekonomisk hållbarhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".