Roger Simonson, vd på Aquajet Systems AB, står inne i produktionslokalen.
På Aquajet i Holsbybrunn upplever man just nu ett slags vakuum inför valet på tisdag. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköpings län

Så kan presidentvalet påverka länet

Roger Simonsson, vd Aquajet Systems: Det blir ett vakuum
1:38 min

Intresset för det amerikanska valet har aldrig varit större och utgången kan också få betydelse i länet - inte minst för företagen.

Redan innan presidenvalet i USA är avgjort påverkar det företag i Jönköpings län. Ett av dem är Aquajet Systems i Holsbybrunn utanför Vetlanda.

– Ja, valet har betydelse för oss. Vi hade folk över förra veckan som installerade robotar och allt stoppade av inför valet, ingen tar beslut på nya projekt. Det gör att vi inte får sälja robotar till arbetsplatser vilket gör att det blir som ett vakuum, säger Aquajets vd Roger Simonsson.

I många av debatterna mellan Hillary Clinton och Donald Trump har handeln och export tagits upp, något som kan få konsekvenser för företagarna i Jönköpings län. USA är nämligen en stor marknad för flera företag i länet och på arbetsgivareorganisationen Företagarna har man märkt av en oro.

– Speciellt de som handlar med USA funderar på hur det kommer bli. Men det är otroligt svårt att spekulera i vad de här handelshindrena ska vara, Trump har faktiskt sagt att han vill ha 45 procent tull till Kina. Och det är det som är det oroliga, att vi står i ingemansland och alla försöker spekulera, säger regionchef Frida Boklund.

I Holsbybrunn, mer än 600 mil från debatterna i USA, väntar företaget Aquajet spänt på valresultatet på tisdag. Där är kandidaternas inställning till handeln klart avgörande för vem de hoppas på ska vinna.

– Trump har ju en lite mer fientlig inställning till importen, Hillary Clinton är lite mer välvillig mot det hållet, säger Roger Simonsson, vd.

Så som företagare i Jönköpings län kanske du hoppas mer på Clinton då?

– Ja, jag tror de flesta människor gör det.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".