Eksjö tingsrätt. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Eksjö tingsrätt. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Eksjö

Försvarsadvokaten efter misstänkta mordet: Handlade i affekt

Försvarsadvokaten: Han var fullständigt oförberedd
0:57 min

I dag inleddes rättegången mot den 24-årige man som misstänks för att ha mördat sin fru på ett asylboende i Mariannelund i somras.

Det var i slutet av juni som en 22-årig kvinna hittades död på ett asylboende i Mariannelund. Kort därefter greps kvinnans 24-årige man, misstänkt för att ha mördat sin fru.

Hedersvåldsexperten Mikael Thörn har tidigare sagt till P4 Jönköping att det fanns inslag av hedersvåld i samband med kvinnans död.

Åklagaren har inte kunnat slå fast att det var ett hedersrelaterat mord, men mycket i polisutredningen pekar på det.

Kvinnan ska bland annat ha tagit av sig sin slöja och senare även sagt till sin man att hon ville skiljas och flytta med barnen.

Mannen ska då ha strypt henne till döds. Några timmar senare kom han tillbaka till kvinnans kropp och knöt en sjal runt hennes hals, vilket kan tolkas som symboliskt, enligt Mikael Thörn.

I dag inleddes den första rättegångsdagen i Eksjö tingsrätt mot mannen som är misstänkt för mord, men enligt hans försvarsadvokat Mikael Svegfors så rör det sig inte om mord utan dråp.

– Min klient har mötts av uppgifter, från den nu döda hustrun, som han var fullständigt oförberedd på. Det var i precis det ögonblicket som han lade händerna runt hennes hals.

Så han handlade i affekt?

– Ja, definitivt. Det är precis så man ska se på det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".