Forskaren Anders Jarfors står framför högskolan i Jönköping.
Forskaren Anders Jarfors står framför biblioteket på högskolan, som faktiskt är gamla gjuteriet. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Forskare i Jönköping

Han gjuter vår vardag

Anders Jarfors: Utvecklar lastbilsindustrin
3:36 min

Anders Jarfors forskar inom ett område som påverkar vår vardag mer än du kanske tror.

Alldeles intill radiohuset finns Jönköping University med nästan 300 forskare och över 100 doktorander, som alla jobbar för att öka kunskapen inom olika områden. Men vad forskar de på? Och vad kommer de fram till?

En av dem är Anders Jarfors. Han forskar om gjutning, bland annat om världens mest utvecklade material, gjutjärnet.

– Nya utvecklingen just nu är att om man har induktionshäll så kan man inte överhetta längre, så det är en fiffig grej som man kan arbeta med, berättar Anders Jarfors

Men det handlar inte bara om gjutjärn utan andra material också, så som alumiun, som just nu är viktig inom stora förändringar i lastbilsindustrin.

– Numera vill man ta bort kanske 300 kilo ur lastbilen för att kunna lasta mer och minska bränsleförbrukningen. Då behöver man byta bort stål och gjutjärn mot aluminium.

Hans forskning har bidragit till så kallad semisolid-gjutning, det innebär att man inte gjuter matierialet från smält tillstånd.

– Man gjuter från något som ser ut som glass ungefär, och då kan man göra mycket bättre produkter, säger han.

I ljudklippet ovan hör du om andra vardagliga ting som gjutning används för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".