Mats Sylvaner samhällsbyggnadschef i Nässjö kommun
Mats Sylvaner samhällsbyggnadschef i Nässjö kommun. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.
Jönköpings län.

Flera kommuner skrotar parkeringsavgiften

Samhällsbyggnadschefen Mats Sylvaner: Invånarna är säkert jättenöjda.
1:45 min

När de nya mynten infördes för en månad sedan blev en sidoeffekt att många parkeringsautomater inte längre tar emot kontanter.

I Nässjö blev det dödsstöten för att ta betalt för parkering, vilket kommunen länge velat sluta med.

— Förvaltningen hade ju ett förslag ursprungligen att ta bort myntbetalningen, så det fanns ett nämndbesked att så skulle ske i samband med att de nya mynten kom, säger Mats Sylvaner som är samhällsbyggnadschef i Nässjö.

Men det är inte bara Nässjö som skrotar avgifterna. Snart kommer samtliga kommuner i SVANTE-området, alltså Sävsjö, Vetlanda, Aneby, Nässjö och Tranås. ha tagit bort parkeringsautomaterna. Dessutom har Eksjö aldrig haft några parkeringsavgifter. Sist ut blir Vetlanda vid årsskiftet.

Men det innebär inte att bilisterna där aldrig behöver betala. Till att börja med finns det privata parkeringsplatser där automaterna står kvar. Och ingenstans får en bil stå längre än 24 timmar i samma ruta. En P-skiva ska också tala om när bilen parkerats.

I Nässjö Försvinner automaterna, men inte parkeringsvakterna.

Det ska ju kontrolleras att man använder P-skiva istället för automaterna och likaså att man inte står för länge eller på fler platser, säger Mats Sylvaner.

Så vakterna blir man aldrig av med?

— Nej det tror jag inte. Skulle medborgarna bli så laglydiga så är det väl bara ett plus men jag har svårt att se det, säger Sylvaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".