Hälsans vårdcentral i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Hälsans vårdcentral i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Hyrestvisten mellan regionen och Hemsö fortsätter

Fastighetsbolaget Hemsö överklagar till Högsta domstolen.

Det handlar om att regionen vill ogiltigförklara ett hyreskontrakt för vårdcentralen Hälsan i centrala Jönköping eftersom tidigare fastighetsdirektören förlängt det ända till 2029 utan att ha behörighet att göra det.

Göta hovrätt har gått på regionens linje och ogiltigförklarat hyresavtalet men Hemsö vill nu att Högsta domstolen prövar fallet, det bekräftar företaget för P4 Jönköping.

– Att vi gör detta beror på att vi blev förvånade över att hovrätten ändrade tingsrättens dom, vilken vi anser var korrekt. Därför vill vi gärna få Högsta Domstolens vägledning i rättstillämpningen avseende behörigheten att ingå avtal, skriver Ingrid Östhols, presskontakt på Hemsö.

Samtidigt kräver Hemsö en hyreshöjning på 30 procent från 2019 om kontraktet skulle visa sig vara giltigt. Hyreshöjningen skulle i så fall innebära en hyra på över 12 miljoner kronor per år. Regionen vill tvärt om sänka hyran med 30 procent och den tvisten kan senare komma att avgöras i hyresnämnden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".