Brandhelikoptrarna frestas i brandtider

Skogsbränderna fortsätter att rasa i den stormfällda skogen, i Jönköpings län och i grannlänen. Även de så viktiga helikoptrarna som vattenbombar kan det bli brist på.

Det är inte bara de stora bränderna i den stormfällda skogen utanför Ljungby, öster om Älmhult och Värnamo som rasat i södra Sverige den senaste veckan. Det har varit en lång rad små och medelstora skogsbränder och försvarets vattenbombande helikoptrar i Ronneby i Blekinge har haft fullt upp.

Utan helikoptrarna hade sannolikt bränderna blivit mycket större efdtersom brandmännen inte kan ta sig in i den stormfällda skogen och flera byggnader hade fått stryka med.
Och det varma vädre ska fortsätta i veckan, dessutom med tilltagande vindar. Nu närmar sig gränsen snabbt för hur mycket helikoptrarna får flyga innan de måste in på service.
Några helikoptrar har bara timmar kvar innan de måste stå på marken i flera dagar för underhåll och fortsätter bränderna kan det bli stora problem säger Börje Karlsson som var insatsledare vid skogsbranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista