Elledningar i motljus, Ingatorp.
Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Jönköpings län

Elbolagen höjer beredskapen inför snöovädret

Eon: Vi har höjt beredskapen och följer SMHI:s rapporter löpande
0:43 min

Elnätsbolagen höjer beredskapen inför det väntade snöovädret i bland annat östra delen av Jönköpings län.
– Vi har montörer som är redo att rycka ut, säger Sirpa Franzén på Eon till P4 Jönköping.

Eftersom man befarar störningar på elnätet har även Vattenfall ökat beredskapsstyrkan på fältet, framför allt i Östergötland. Även Eon har extra beredskap i stora delar av Mellansverige.

SMHI räknar med omfattande snöfall i helgen. Klass 2-varning har utfärdats för östra Götaland där det kan komma uppemot 30 centimeter snö det kommande dygnet.

– Det kan bli riktigt besvärligt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det är Jönköpings, Kalmar och Östergötlands län som omfattas av klass 2-varningen för stora nederbördsmängder. Från natten fram till och med söndag kväll kan det komma 15-25 centimeter snö, lokalt uppemot 30 centimeter.

Klass 2-varningar utfärdas när väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten, omfattande materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Främst är det på vägarna det kan bli riktigt besvärligt. Ligger temperaturen nära noll så kan snön också bli väldigt tung vilket kan störa el- och teleförsörjningen. Det kommer blåsa ganska mycket också så det är inte optimalt, säger Sofia Söderberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".