Strömavbrott. Foto: Pontus Lundahl/SR
1 av 3
Foto: Pontus Lundahl/Sveriges Radio
Snökaos. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
2 av 3
Det ihållande snövädret kan orsaka trafikproblem. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Skog med snö och träd som ligger över vägen
3 av 3
Det är strömlöst i flera delar av länet efter nattens snöoväder. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Nästan 1000 hushåll är strömlösa

Sirpa Franzén, Eon: Det är ett besvärligt läge
0:42 min

Nattens oväder har gjort att många hushåll i de östra delarna av länet har strömavbrott.

I nuläget är runt 1000 hushåll strömlösa enligt Eon, varav drygt hälften av dem är i Eksjö kommun. Även Nässjö, Vetlanda och Jönköping har drabbats av strömavbrott.

 – All vår personal som finns i beredskap är ute och arbetar just nu. Det är ett väldigt besvärligt läge, säger Sirpa Franzén på Eon.

I vissa delar av länet är det mycket snö och träd som har fallit över vägen vilket gör att det är svårframkomligt för de som är ute och arbetar med elavbrotten, säger Sirpa Franzén.

– Det är svårt att säga hur det kommer att lösa sig, förhoppningsvis ska många ha fått tillbaka strömmen framåt kvällen, säger hon.

Enligt SMHI:s meteorolog Marisol Huaman stannar det ihärdiga snöväder som man har utfärdat en klass 2-varning för redan parkerat över Jönköpings, Kalmars och Östergötlands län, till söndag kväll.

– Över mellersta och norra delarna av Götaland har en front med ihållande snöfall parkerat. Det rör sig varken norr eller söder ut. 

Hur långvarigt kan det bli?

Den här fronten kommer att hålla sig över området från och med idag och hela söndagen. 

Varför har ni utfärdat en klass 2-varning?

– För att det är ihållande snöfall och det är mycket snö som kan ackumuleras och orsaka trafikkaos, säger Marisol Huaman på SMHI. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".