Liselott Ingesson Politis
Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Eksjö

Så skyddas nyanlända från hedersvåld

Liselott Ingesson Politis: Finns ett tiotal ärenden
2:09 min

I förra veckan inleddes rättegången mot den man som står misstänkt för mordet på sin fru på ett asylboende i Mariannelund.

P4 Jönköping har tidigare rapporterat om fallet där en 24-årig man greps för mordet på sin 22-åriga fru på ett asylboende i Mariannelund i somras.

Experten Mikael Thörn sa i förra veckan att mordet har inslag av hedersvåld, och från Migrationsverkets sida så arbetar de mot den här typen av fall.

Det handlar om att se tidiga signaler. Är det något som inte stämmer eller något som gör att vi behöver agera på något sätt. Vi behöver hjälpas åt med det.

I Jönköpings län finns det för närvarande ett tiotal fall där Migrationsverket har varit tvungna att gå in och sära på personer på grund av att det finns inslag av hedersvåld. I nästan alla fall är det rör det sig om kvinnor eller döttrar som uttrycker oro.

– Det är väldigt beklagligt, det är något som vi jobbar med och har gjort i ett antal år. Ibland behöver vi flytta på personer och dela på dem akut med skyddat boende, säger Liselott Ingesson Politis på Migrationsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".