Clinton Trump
1 av 2
Hillary Clinton eller Donald Trump? Foto: JEWEL SAMAD
Berndt Brikell statsvetare
2 av 2
Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
USA-valet

Därför håller svenskarna på Clinton

Statsvetaren: Ett förakt mot politikerna i Washington
2:22 min

Natten till onsdagen avgörs det vem som blir USA:s nästa president. Om svenskarna skulle få bestämma skulle valet vara självklart.

Hillary Clinton eller Donald Trump? det är frågan på allas läppar. Natten till onsdagen, svensk tid, kommer det avgöras vem som blir USA:s nästa president.

P4 Jönköping har tidigare rapporterat om att 60 av 83 kommunstyrelsepolitiker skulle rösta på Demokraternas representant Hillary Clinton om de fick rösta i det amerikanska valet.

Samtidigt skulle endast tre kommunstyrelsepolitiker rösta på republikanen Donald Trump.

Enligt de allra flesta undersökningar som gjorts i Sverige så stödjer majoriteten av svenska folket Hillary Clinton. Bland annat vill 83 procent av riksdagsledamöterna att Clinton ska bli president, enligt Dagens Nyheter. Men varför är det så att till och med de som i vanliga fall är på republikanernas sida nu väljer att stödja Hillary Clinton?

– De ni frågar är de som Trump egentligen utmanar, och de kommer naturligtvis inte tycka om honom. Han för fram ett budskap som också hörs i Europa; systemkritik, säger statsvetaren Berndt Brikell till P4 Jönköping.

Hör statsvetaren Berndt Brikell förklara varför de flesta tillfrågade stödjer Clinton och hur valet kan påverka världspolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".