Lennart Pettersson
1 av 2
Enhetschefen på IVO, Lennart Pettersson. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Värnamo

Sjuksköterskor kritiseras efter sexårings död

Enhetschefen: Man har inte gjort någon medicinsk bedömning
1:39 min

Kommunikationen mellan sjuksköterskorna verkar präglas av missuppfattningar och antaganden. Det skriver IVO efter att ha granskat fallet där en sexårig flicka dog.

En sjuksköterska från Värnamo sjukhus och en sjuksköterska från Länssjukhuset Ryhov i Jönköping kritiseras för att inte ha fyllt i en sexårig flickas journaler på rätt sätt och Region Jönköpings län får kritik för att inte ha gett flickan rätt vård.

Ingen av sjuksköterskorna journalförde vad som sades och gjordes den aktuella kvällen och enligt IVO kan dokumentation av uppgifter om patienten vara av stor betydelse. 

Även sjuksköterskornas kommunikation med varandra ifrågasätts.

Det var i oktober förra året som den sexåriga flickan blev hemskickad med hjärnhinneinflammation och dog några dagar senare. Inspektionen för vård och omsorg är nu kritiska till hur ärendet hanterats och skriver dessutom att akutmottagningen på Värnamo sjukhus generellt "inte bedrivit hälso- och sjukvård som uppfyller kraven på god vård" när det gäller barnpatienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".