Mats Bojestig, sjukvårdsdirektör
Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Arkivbild/Sveriges Radio
Region Jönköpings län

Sjukvården efter dödsfall: Kritiken är befogad

Mats Bojestig, sjukvårdsdirektör: Skulle ha dokumenterats
1:11 min

Det var rätt att ge sjukvården kritik sedan en sexårig flicka dött. Det medger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vården tar till sig kritiken, och har också sett över rutinerna säger Mats Bojestig.

– Vi håller med om att det här skulle dokumenterats, men vi tror inte det påverkat utgången, säger han till P4 Jönköping. 

Den sexåriga flickan kom till akuten i Värnamo förra hösten med bland annat hög feber och dubbelseende. Sedan sjuksköterskan där pratat med en sjuksköterska på barnakuten på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping skickades familjen hem med antibiotika.

Några dagar senare fick flickan köras till Linköping, där hon avled. Kritiken från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, handlade dels om sjuksköterskornas bristande dokumentation, dels om att vården av barnpatienter brast i Värnamo.

Efter klockan 22 finns inte barnläkare vare sig i Värnamo eller Eksjö, säger Mats Bojestig. I stället ska vårdpersonalen där vända sig till barnakuten i Jönköping. Så kommer det att vara även i framtiden, men efter händelsen med den sexåriga flickan har rutinerna där skärpts säger han.

Förtroendet för de två sjuksköterskorna som kritiserats finns kvar, säger Mats Bojestig.

Relaterat

Mer om Region Jönköpings län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".