Bo Gunnarsson och bussolycka Ölmstad.
Bo Gunnarsson, poliskommissarie. Foto: Montage, arkivbilder/Sveriges Radio
Jönköping

Därför dröjde polisen när buss välte

"Borde skickat en bil tidigare"
1:32 min

Trots att en linjebuss vält i diket valde polisen att prioritera ner händelsen.

I samband med att en buss med 21 passagerare välte i förra veckan utanför Ölmstad så var polisen sena till händelsen.

Det tog 19 minuter från det att polisen fick in händelsen om en vält linjebuss utanför Ölmstad, Jönköpings kommun, tills att de skickade en polisbil dit. 

Enligt poliskommissarie Bo Gunnarsson borde polisen agerat annorlunda.

– Man kanske kan ha synpunkter på att man skulle ha skickat ut en bil tidigare, säger Gunnarsson. Han kommenterar också det faktum att ärendet kanske inte prioriterats tillräckligt högt.

– Vi har också tittat på att det här ärendet prioriterats som en tvåa, vilket innebär att det ska vara skyndsamt till platsen. Man kan tycka att det borde prioriterats högre, som en etta, säger poliskommissarie Bo Gunnarsson. 

Det var för exakt en vecka sedan som en buss med 21 passagerare välte och hamnade i diket på gamla riksettan utanför Ölmstad. Trots att händelsen kom in till polisen klockan 07:59 tog det till 08:18 innan en polisbil berodrades till platsen - en fördröjning på 19 minuter.

För cirka en månad sedan flyttade polisens länskommunikationscentral, LKC, från Jönköping till Linköping.

Enligt poliskommissarien Bo Gunnarsson är samarbetet mellan polisen och räddningstjänsten efter flytten inte lika bra som det var innan flytten. Även om Bo Gunnarsson inte vill koppla den här händelsen direkt till flytten, är den en av de totalt 16 avvikelserapporter som har kommit efter omorganisationen.

– Det finns kanske lite mer att önska och vi jobbar hela tiden med att förbättra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".