Kent Ly i sin restaurang.
Kent Ly i en folktom restaurang. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköping

Migrationsverkets kö tvingar Kent stänga

"Kocken är kvar i Thailand"
1:27 min

De långa handläggningstiderna hos Migrationsverket drabbar nu företagare i flera branscher.

Väntetiderna för att få ett arbetskrafttillstånd godkänt har ökat kraftigt eftersom Migrationsverket tvingats prioirtera asylärenden. Det kan innebära att företag riskerar stå utan personal.

Restaurangägaren Kent Ly i Jönköping har väntat över ett år för att tillstånd att anställa en kock från Thailand - men nu tvingas han stänga restaurangen en dag i veckan.

Redan förra hösten skickade Kent Ly in sin ansökan till Migrationsverket för att få ta hit en kock från Thailand. Men nu, över ett år senare, är tillståndet fortfarande inte klart och han tvingats nu hålla stänga på måndagar - i brist på personal.

– Kocken som vi skulle ha i arbete idag är tyvärr kvar i Thailand på grund av Migrationsverkets långa handläggningstid. Vi är tvugna att hålla stängt för att få schemalogistiken att gå ihop, säger Kent Ly till P4 Jönköping.

Enligt Migrationsverkets egen hemsida kan väntetiden för ett arbetstillstånd vara upp till 16 månader, beroende på bransch. Det är inte bara restaurangbranschen som påverkas, även inom it, städ och jordbruk är det personalbrist och där är det vanligt med arbetskraftsinvandring från andra länder. De kommande åren saknas bland annat 5 000 kockar, enligt branschorganisationen Visitas.

Enligt Svenskt näringsliv, som så sent som denna veckan skrivit protestbrev till Migrationsverket, kan de långa handläggningstiderna verka hämmande för tillväxten. Svenskt näringsliv har i en undersökning de beställt kommit fram till att arbetskraftsinvandringen bidrar med 10 miljarder kronor till svensk BNP varje år. Omkring 20 000 ansökningar görs varje år, enligt Migrationsverkets statistik.

Migrationsverket har fått uppdraget att göra hårdare och mer tidskrävande kontroller i vissa branscher för att motverka missbruk av systemet. Men den största orsaken till de längre handläggningstiderna är att myndigheten tvingats ta personal till asylärendena efter den stora flyktingströmmen under förra året, säger Alexandra Elias som är presskommunikatör vid Migrationsverket.

– Vi är absolut inte nöjda med de här långa handläggningstiderna. Vi anställer fler personer som ska jobba med de här ärendena och vi har öppnat fler enheter, säger Elias. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".