Claes och Marita Pettersson.
Claes och Marita Pettersson är redo för att ta sprutan. Foto: Malte Nordlöf/Sveriges Radio
Sjukvård

De vaccinerar sig för säkerhets skull

1:05 min

Årets influensasäsong kan bli extra tuff, varnar experterna. Därför kan det vara extra viktigt för personer i riskgrupper att vaccinera sig.

Årets influensa kan bli extra svår för de äldre. Det visar de fall som hittills analyserats. 

Smittan är - som alltid så här års - på frammarsch. Och eftersom det tar tid innan kroppen hinner bilda antikroppar är det dags att börja fundera på vaccination redan nu. Framför allt om du tillhör en så kallad riskgrupp.
Det tycker i alla fall AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Smittspridningen brukar normalt ta fart strax före jul för att sedan mattas av något under jul- och nyårshelgerna, men det kan se lite olika ut från år till år. Dessutom tar det ett par veckor innan vaccinationen hinner ge effekt, säger hon till TT.

Två som inte vill ta några onödiga risker är Claes och Marita Pettersson, som vaccinerar sig i Jönköping.

– Det är ju ett gratisskydd vi har nu när vi är pensionärer så, så varför skulle vi inte göra det, frågar Claes retoriskt.

De har vaccinerat sig i flera år för att få ett extra skydd mot influensan.

Jag tar ju det för det är en trygghet, annars går jag ju och tänker på det och de följdsjukdomar man kan få, säger Marita.

Men även om man tar sprutan är man inte garanterad ett hundraprocentigt skydd mot smittan.

– Jag tog ju förra året och då fick jag ändå influensan, säger Claes.

Men det är inte bara pensionärer och andra i riskgrupper som tar influensavaccinet. Enligt Ulrika Ljung, distriktssköterska på Wetterhälsan i Jönköping, finns en tydlig trend bland resenärer.

– Det blir mer och mer att folk som ska ut och resa, till exempelvis Thailand eller Kanarieöarna. De tar sprutan för att inte bli sjuka på flygplanet, där vi kan smitta varandra, säger Ulrika Ljung.

Fråga

Fakta: Olika sorters influensa

Influensaprotein

Det finns två sorters influensa A och två sorters influensa B. Det som styr hur de olika stammarna av influensa A ser ut är utseendet på de båda ytproteinerna hemagglutinin (H) och neuraminidas (N), på bilden i blått respektive rött. Innanför höljet syns virusets arvsmassa. 

Fakta: Från Hong Kong

Hong Kong.

Ett säsongsvaccin innehåller ofta skydd mot tre olika influensavarianter. Ett problem är dock att vaccinet ofta börjar tillverkas redan i februari för att användas först flera månader senare. Under den tiden hinner viruset förändra sig, ibland tillräckligt mycket för att vaccinet ska ha en sämre effekt. I år kan den så kallade Hongkonginfluensan (H3N2) bli dominerande som framför allt brukar drabba äldre.

Fakta: Olika grupper

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vissa grupper att vaccineras mot säsongsinfluensa. Dessa är äldre personer (65 år eller äldre), gravida (efter 16:e graviditetsveckan), personer med kroniska hjärt- eller lungsjukdomar, eller personer med kronisk lever- eller hjärtsvikt. Detta eftersom dessa personer löper ökad risk att bli svårt sjuka och dö av viruset, jämfört med andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista