Annika Engström och Cecilia Bjursell vid ett organisationsschema.
En omorganisation måste väcka känslor, säger Annika Engström och Cecilia Bjursell. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Forskare i Jönköping

Därför skapar omorganisation kris

Forskare: Ingen förändring utan den starka reaktionen
4:46 min

Även en liten förändring på jobbet kan skapa förtvivlan och kris. Annika och Cecilia, forskare på högskolan i Jönköping, vet varför.

– Det som ofta är första reaktionen vid en förändring är rädsla. Man går till själv och tänker: Vad kommer hända med mig, kommer jag ha kvar jobbet..? Den är gemensam oavsett hur organisationen ser ut, säger Cecilia Bjursell som tillsammans med Annika Engström forskar om bland annat möten och lärande i organisationer.

En omorganisation kan vara allt från att förändra ett arbetssätt, förändra maktpositioner till att man börjar producera andra saker eller på ett nytt sätt. Det kan också bland annat handla om att man slår ihop olika enheter.

– Vi har ganska mycket forskning om vad som sker i förändringsprocesser och kring hur ledningen kan agera, men många gånger slås jag av att när man omorganiserar på en arbetsplats verkar det som man gör det för första gången. Man tar inte till sig de råd som faktiskt finns. Varför gör man inte det?

Förändringar skapar alltid någon form av känslor och de känslorna är viktiga att ta hand om, säger Annika och Cecilia.

– Att man tar hand om de känslor som dyker upp, det kan vara stark frustration och rädslor men även förhoppningar, säger Annika Engström.

Så en förändring går inte problemfritt förbi?

– Aldrig, då blir det ingen förändring...

Hör Annika och Cecilia om verktygen för att lyckas ta hand om känslorna och med det förankra förändringen i ljudspelaren ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".