Pappa med barn på gunga.
Drygt 31 år är snittmannen i Jönköping när han pappadebuterar. Foto: Christine Olsson/TT

Senare pappa-debut i Jönköping

Ashoor Gorges: Man måste ha det bra ställt i livet
1:27 min

– Det kanske beror på att livet är lite tuffare idag, tror 29-årige Martin som fortfarande inte trätt in i papparollen.

Det är en trend man ser i hela landet, och så även Jönköpings län. I Jönköpings kommun är männen i snitt drygt 31 år när man får barn första gången. Detta enligt siffror från nyhetsbyrån Siren.

Martin Mikael, 29 år, är frisör och planerar sitt första barn med sin fru. Han är inte förvånad över att pappadebuten dröjer allt längre.

Det kanske beror på att livet är lite tuffare idag. Folk vill plugga och folk vill vara stabila innan  man skaffar barn och tiden går fort. 

Sedan 1980 har Jönköpingspapporna i snitt blivit 3,5 år äldre när de får sitt första barn. Även om ökningen syns i hela Jönköpings län är den störst i Jönköping. I Vetlanda kommun är förstagångspapporna endast drygt månader äldre nu än vad de var 1980. Trenden går i linje med resten av landet, där ökningarna är kraftiga i storstadsregionerna. Sveriges äldsta förstagångspappor bor i Danderyd, där är snittet nästan 34,5 år.

– Jag var 40. Vi kände att man ville ha fixat rätt mycket innan, en säkerhet, säger Thomas Wissling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".