Flygande vildgäss.
1 av 2
Foto: Frank Augstein/TT
Jaktvårdskonsulent Benny Nilsson på Svenska jägareförbundet.
2 av 2
Jaktvårdskonsulent Benny Nilsson på Svenska jägareförbundet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Jönköpings län

Varmare klimat kräver ändrad jakt

Bodil Elmhagen: Man vill inte jaga den tiden
1:29 min

Det allt varmare klimatet förändrar villkoren för jakt.
Därför startas ett arbete med att se över jakttiderna i Sverige.

– Det vi ser idag eller har sett under 1900-talet i och med att det har blivit varmare är till exempel att flyttfåglar kommer tidigare och inleder ibland sin parning och unguppfödning tidigare, säger Bodil Elmhagen som är forskningskommunikatör på Svenska jägareförbundet.

I gässens fall är det dessutom så att de ibland hinner med en kull till vilket ställer till det ytterligare i sammanhanget.

– Man vill inte jaga under den tiden, säger Bodil Elmhagen.

– Vi ska sätta igång med en kunskapsinventering för att se om det finns jakttider som medlemmarna av någon anledning tycker inte ligger rätt. Om vi ska ändra någon jakttid så behöver vi ett rejält kunskapsunderlag för det, säger hon.

Datum och tider på dygnet när olika djur får jagas i Sverige har under åren ändrats, till exempel på grund av ny kunskap om djuren eller att lagar skrivits om. Ytterst är det regeringen som beslutat om jakttiderna.

Men sedan jaktlagsutredningen lades ner förra året så har det blivit något av ett vakuum runt hur man ska jobba med jakttiderna, enligt jaktvårdskonsulent Benny Nilsson på Svenska jägareförbundet. Han sitter på förbundets kontor i Eksjö där personal från kringliggande län också jobbar.

– Tidigare fanns det något som man kallade för jakttidsberedningen. Då fanns de övriga parterna med och så diskuterade man och sedan la man fram ett förslag till regeringen och departementet där. Nu är det liksom ett stort frågetecken hur proceduren ska gå till och när det kommer att ske, säger Benny Nilsson.

– Det är ju också en anledning att se över jakttiderna och hur vi tycker att det bör se ut, säger Bodil Elmhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".