Polisens kommunikationscentral i Sundsvall. Foto: Christer Sunesson/Sveriges Radio
Bara fyra av femton nya civila operatörer är igång i arbetet. Foto: Christer Sunesson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Brist på operatörer efter misslyckad rekrytering

Carina Lännqvist: Hård arbetsbelastning för de som jobbar
1:49 min

Misslyckad rekrytering inom polismyndigheten har lett till att det nu saknas många operatörer på flera ledningscentraler.

På en del håll är personalbristen så allvarlig att ledningen tvingas  kommendera tidigare operatörer att gå tillbaka till sina gamla arbetsuppgifter. I exempelvis polisregion Öst, där Jönköpings län ingår, råder skriande brist på operatörer, enligt P4 Östergötland.

– Arbetsbelastningen för de som jobbar på regionledningscentralen är hård just nu och det är ett högt tryck, säger Carina Lännqvist som är chef för den operativa enheten inom polisregion Öst. 

Polisens regionledningscentral är hjärtat i polisens arbete. Centralen håller koll på allt som händer och leder polispatrullerna dit det behövs. I polisens stora omorganisation ska nu 21 länskommunikationscentraler bli 7 regionala.

I Linköping finns sedan i höstas en central som styr arbetet i både Östergötland och Jönköping, efter nyår kommer även Sörmland att anslutas. 

I den här omgörningen ville polisledningen frigöra polisresurser och valde att rekrytera civila operatörer till regionledningscentralerna. Runt om i landet har polisen rekryterat över hundra personer som fått gå en utbildning i minst fyra månader, men i region Öst blev utfallet minst sagt magert. 

– Vår plan var femton nya civila operatörer som skulle varit i gång nu, av dem så är det bara fyra som startat, säger Carina Lännqvist. 

Kombinationen av låg lön och ett tung och krävande jobb gjorde att några slutade, en del klarade inte polisens säkerhetskontroll som gjordes efter utbildningen, och ytterligare några klarade inte slutprovet. Kvar blev alltså fyra av femton tilltänkta operatörer.

– Jag kan konstatera att vi misslyckades med förra rekryteringsomgången och den måste vi göra om, konstaterar Carina Lännqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".