En man med resväska går mot ett flygplan.
En av männen som var med i flyget hoppade av på flygplatsen i Nederländerna, åkte in till stan och hämtade väskan med kokain och sedan flög de till Sverige igen. Flygplatspersonalen fattade misstankar och fotade mannen. Foto: Polisens förundersökning
Jönköping

Yrkar på åtta års fängelse för knarksmugglare

"Flygplatsanställda fattade misstankar"
1:29 min

I dag var sista rättegångsdagen mot de män som misstänks ha smugglat 18 kilo kokain från Nederländerna med ett flygplan från Värnamo.

Åklagaren yrkade på förmiddagen att alla tre män döms till minst åtta års fängelse för smugglingen, enligt Jönköpings-Posten.

Det var i mars som ett sportflygplan av märket Cessna landade på en liten flygplats i Landskrona. Planet tillhör en flygklubb i Värnamo där det hämtades ut tidigt samma morgon och sen flögs ner till Nederländerna. Ombord fanns två män från Stockholm, men vad de inte visste var att flera polismän redan fanns på flygplatsen i Landskrona och spanade på dem.

De två männen hade alltså flygit ner till Nederländerna där de hämtat en resväska full med knark, 18 kilo närmare bestämt, enligt åklagaren. Flygplanet hade en 38-årig Jönköpingsbo hyrt åt dem i Värnamo. Enligt polisens förundersökning är det han som har planerat rutten eftersom han själv är pilot. Det var de anställda på flygplatsen i Nederländerna som fattade misstankar mot männen när de landade, åkte och hämtade upp en väska och sen flög därifrån. De hörde sen av sig till svenska polisen.

Enligt polisen är de 18 kilona kokain i väskan värt ungefär 10 miljoner på grossistnivå - och det dubbla på brukarnivå.

De tre männen grips på bar gärning när Jönköpingspiloten tagit emot väskan av de två som flög. Men alla har nekat till brott i förhör. De säger att de inte visste att de smugglade knark utan menar sig ha blivit lurade av en annan person.

Trots att dom alla tre nekar till brott så hålls de fortsatt häktade i väntan på dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".