Alexander Ström pekar på en skärm intill en maskin.
1 av 2
Alexander Ström visar en smart maskin på sitt företag i Värnamo. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Frida Boklund, regionchef för organisationen Företagarna. Foto: Peter Jernberg/ Sveriges Radio.
2 av 2
Frida Boklund, regionchef för organisationen Företagarna. Foto: Peter Jernberg/ Sveriges Radio.
Industrin

Smarta maskiner kan lösa kompetensbrist

"Det är en ny utveckling"
1:33 min

Industriföretagens behov av spetskompetens för sina avancerade maskiner minskar i takt med att maskinerna blir smartare.

- Man kan sätta någon som inte är civilingenjör på den här maskinen och man kan köpa tjänster någon annan stans när det gäller att uppdatera och programmera maskinen. Det är en ny utveckling, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna.

Bland länets tillverkande företag etableras allt mer begreppet Industri 4.0, den fjärde industrirevolutionen, där den fullt automatiserade maskinen analyserar själv och berättar vad som händer med ett enkelt språk på en display som det inte längre krävs spetskompetens för att förstå.

Och mycket av service och felsökning kan skötas av experter på andra sidan jorden eftersom maskinen förstås är uppkopplad på internet.

Därmed behöver företag inte längre vara lika beroende av den sällsynta spetskompetens som länge varit en flaskhals för företagen, säger Alexander Ström, vd på företaget Din maskin i Värnamo som säljer de nya smarta maskinerna.

- I och med att maskinerna blir enklare att jobba med så blir man inte lika sårbar som företagare.

Är det framtiden vi talar om nu eller är det här nu?

- Ja, det är inte bara idag utan den är igår, säger Alexander Ström.

Att företag effektiviserar och investerar i maskiner som delvis ersätter människan för att bli konkurrenskraftiga är förstås inget nytt, men det finns en risk att länet tappar spetskompetens, menar Företagarna.

Det finns en risk att välutbildad personal med spetskompetens, som behövs på andra arbetsplatser, försvinner från arbetsmarknaden.

- Om man vågar vara lite visionär så tappar vi folk från vårt län, lite braindrain. Men vi behöver talanger och vi behöver dom som har en annan kompetens än den vi är vana vid. Men ska vi behålla vår produktion som måste vi börja prata om hur vi attraherar talanger till Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".