Håkan Joriksson står och håller handen över modellen över hur nya polarcentret ska se ut.
Håkan Joriksson visar hu Polarcentret kan se ut i framtiden om de får pengarna från regionen. Foto: Josefine Koca/Sveriges Radio
Gränna

Ballonghiss ska lyfta Polarcenter

Håkan Joriksson, museichef: Vi måste komma i nivå med andra museer
1:22 min

Ny teknik, animationer och en unik hiss ska få Grenna museum och polarcenter att locka fler besökare.

Regionpolitikerna i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet ska i veckan ta ställning till om polarcentret i Gränna ska få de två miljoner som de ansökt om för att utöka sin utställning.

– Vi ska storsatsa på det som de flesta gästerna kommer för: Andrée och polarhistoria, berättar Håkan Jorikson som är museichef på Grenna polarcenter.

Pengarna ska i så fall delas upp på tre år och gå till att bygga om och utöka den befintliga utställningen - både storleksmässigt och med nya digitalt interaktiva stationer. Bland annat vill de ha en hiss i form av en luftballong.

– Vi måste komma i nivå med de andra museerna runt om i landet. Det handlar om att vara digital, använda animationer och ny teknik. Vi har legat efter länge, säger Håkan Joriksson.

Och det finns enligt Håkan Jorikson ett behov från besökarna att polarcentret ska växa. Han håller nu tummarna för att regionpolitikerna ska bevilja ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".