Duschmunstycke.
Den vanligaste orsaken till att eleverna inte duschar är tidsbristen, enligt vår granskning. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
#Skoldusch

Idrottsläraren: Jag hinner inte kolla så alla duschar

"Det är nollbyte"
2:42 min

Kort tid för utbyte, äckliga omklädningsrum och kroppsideal får eleverna att strunta i att duscha efter idrottslektionen.

Sex av tio elever i en stor undersökning duschar inte alltid efter idrottslektionen i skolan, visar en granskning som P4 gjort. En som märkt det är Christer Dahlström som jobbar på Junedalsskolan i Jönköping, han har varit idrottslärare i över 30 år.

– När jag började som gympalärare duschade alla. Men nu är det mer slimmade tider, det är nollbyte oftast och man möts i duschrummen, säger han.

Den vanligaste orsaken till att man inte duschar efter idrotten har visat sig vara att man har för lite tid innan nästa lektion, att man inte blev svettig eller att duschutrymmena känns för ofräscha.

Christer Dahlström önskar att han som idrottslärare kunde göra mer för att få eleverna att duscha, men han hinner inte gå in i omklädningsrummet eftersom nästa lektion börjar direkt efter att den förra slutat.

– Men egentligen tror jag inte att det bara har med tidsbrist att göra utan att man inte är nöjd med sig själv i grunden. Vi ska veta att vi duger som vi är, säger han.

Fotnot: Undersökningen har gjorts via en webbenkät gjord på 80 högstadieskolor runtom i landet. Undersökningen speglar hur eleverna på de 80 skolorna ser på frågan och och ger ingen generell bild hos högstadieelever i Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".