Moderaten Carin Berggren och kristdemokraten Andreas Sturesson sitter vid ett bord.
Samarbetet mellan allianspartierna i Jönköpings kommun har pågått i många år, men i dag fick det sig en törn. Arkivbild. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköping

Arenafrågan splittrar Alliansen

Andreas Sturesson (KD): Stor besvikelse
1:29 min

Samarbetet inom Alliansen i Jönköpings kommun knakar rejält i fogarna.

I dag blev sprickan mellan allianspartierna stor när Moderaterna meddelade att man gjort upp med Socialdemokraterna om bygget av en ny stor fotbollsarena - ett bygge som kan kosta flera hundra miljoner.

Beskedet kom som en överraskning för övriga allianspartier. Andreas Sturesson, kommunalråd för Kristdemorkaterna, fick beskedet via media i morse och döljer inte vad han tycker.

– Jag känner stor förvåning och stor besvikelse, säger han.

Alliansen har styrt Jönköpings kommun i många år, ett tajt samarbete som de inblandade partierna varit nöjda med. Men dagens besked att Moderaterna gör upp med Socialdemorkaterna i en så stor och viktig fråga som ett arenabygge för flera hundra miljoner, som dessutom kommer påverka det framtida budgetarbete i flera år, kan riskera hela allianssamarbetet. En fråga som Andreas Sturesson inte vill kommentera idag.

– Jag vill inte spekulera i det i dag, säger han.

Är Moderaterna ett parti man inte kan lita på?

– Det får deras väljare svara på.

Carin Berggren, moderat kommunalråd, säger så här om varför man gjorde upp med Socialdemorkaterna och inte övriga allianspartier:

– I ett allianssammarbete handlar det om att ge och ta, men i den här frågan nådde vi inte fram helt enkelt.

Vad säger det här om samarbetet i Alliansen?

– Att vi inte tycker lika i allt, men i de stora dragen så gör vi det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".