Ann-Marie Nilsson (C) och Andreas Sturesson (KD).
1 av 2
Ann-Marie Nilsson (C) och Andreas Sturesson (KD) vid presskonferensen. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Ann-Marie Nilsson och Andreas Sturesson.
2 av 2
Ann-Marie Nilsson (C) och Andreas Sturesson (KD). Foto: Arkivbilder, Sveriges Radio
Jönköping

C och KD: Rusta upp Stadsparksvallen istället

"Vi har ett jätteansvar att förvalta skattebetalarnas resurser på bästa sätt", sade kommunalråd Sturesson som inte gillar en ny arena.

I går stod det klart att Moderaterna valt att samarbeta med Socialdemokraterna för att fullfölja beslutet om att bygga den nya arena på Jordbron i Jönköping.

Det här togs inte emot väl hos de övriga allianspartierna. 

Centerpartiet och Kristdemokraterna gick idag till hårt angrepp på S och M:s besked. Enligt en ekonomisk kalkyl, som enligt komunalråd Andreas Sturesson (KD) drogs för ledningsutskottet förra veckan, skulle en ny arena kosta minst 410 miljoner kronor. 

Den kostnadsstegringen innebär att han och Ann-Marie Nilsson (C) har svårt att se att det villkorade beslut som kommunfullmäktige tidigare tagit fortfarande går att luta sig mot, då den innehåller en skrivining om att beslutet ska prövas om kostnaden ger större ekonomiska effekter. På den presskonferens som de tillsammans höll idag talade de om att den kostnaden är omöjlig att ta utan att antingen höja skatten eller spara in på andra investeringar eller verksamheter.

LÄS: Direktrapporteringen från C och KD:s presskonferens

Centerpartiet och Kristdemokraterna vill istället satsa 100 miljoner kronor på att rusta upp Stadsparksvallen. Den satsningen skull kompletteras med ytterligare satsningar på belysning och konstgräs på planer vid Jordbron och i Huskvarna samt på en satsning på stadsparken á tio miljoner kronor vardera.

Frågan om arenan har, i och med Moderaternas samarbete med Socialdemokraterna, skapat en djup spricka inom alliansen. Det är uppenbart att samarbetet är hotat.

Det känns naturligtvis inte bra, det kan väl ingen tycka, säger Ann-Marie Nilsson om sitt förhållande till samarbetspartnern M. Det känns tungt i allianssamarbetet just nu, konstaterar hon.

De vill inte stänga några dörrar för att öppna upp nya diskussioner med Moderaterna för att nå en bred lösning.

– Vi måste utgå från att vi får en lösning på det här, men då måste man kunna tala om hur man kan betala det här, säger Nilsson som inte utesluter skattehöjningar om det verkligen behövs. Dock har hon svårt att se en skattehöjning för att bygga en arena.

Anna Mårtensson (L): Det är klart att det knakar, mer än lovligt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".