Skiss ny arena.
Skiss från Tengbomgruppen.
Fotboll

Här är kostnaden för arenan i Jönköping

Politikerna har redan sagt sitt, nu presenterar tjänstemännen kalkylen för en ny arena i Jönköping.

När Moderaterna, tillsammans med Socialdemokraterna, under tisdagen presenterade sin överenskommelse kring en ny arena vid Jordbron i Jönköping talade man om en kostnad på 175 miljoner kronor för själva arenabygget, därtill kostnaden för bland annat pålning och infrastruktur.

Nu har tjänstemännen på stadskontoret presenterat sin tjänstemannautredning, där bland annat en beräknad totalkostnad presenteras.

Enligt deras utredning kommer en ny arena kosta 548 miljoner kronor. I den summan ingår kostnaden för själva arenan, som uppgår till 414 miljoner och ersättning för befintliga anläggningar till 41 miljoner kronor. Kostnaden för att lösa trafiken kring arenan beräknas till 93 miljoner och driftskostnaden ligger på 33 miljoner per år.

I materialet föreslås att man jobbar vidare med en nordlig placering av arenan på området, det vill säga där Jönköpings Södra idag har sina träningsplaner. En sydligare placering har flera fördelar, men den marken har kommunen idag inte tillgång till.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".