Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En man med resväska går mot ett flygplan.
En av männen som var med i flyget hoppade av på flygplatsen i Nederländerna, åkte in till stan och hämtade väskan med kokain och sedan flög de till Sverige igen. Flygplatspersonalen fattade misstankar och fotade mannen. Foto: Polisens förundersökning
Jönköping

Åklagaren: Hjärnan bakom knarksmugglingen kan gå fri

"De var bara transportörer"
1:36 min

De smugglade in 18 kilo kokain via ett flygplan - men den som planerat kuppen och skulle tjäna mest pengar på partiet kan, enligt åklagaren, gå fri.

Tre män, varav en från Jönköping, sitter just nu häktade och väntar på sina domar i det uppmärksammade fallet om narkotikasmuggling från Nederländerna till Sverige med ett flygplan från Värnamo.

Men samtidigt som männen riskerar åtta års fängelse går den, eller de, som ligger bakom kokainsmugglingen fria.

– Om man menar vem som skulle tjäna pengar på partiet och vem som tagit initiativ till att ta in det i landet så bedömer jag att de här mer har haft rollen som kurirer, säger kammaråklagare Stefan Gradler.

Jönköpingsbon har enligt polisens förundersökning planerat rutten och hämtat ut planet åt de två andra män som sedan flög till Nederländerna och hämtade 18 kilo kokain. Alla tre greps på bar gärning i Landskrona när de landat.

Men alla tre männen nekar till brott, de säger att de lurats till att hämta knarket. Några av dem pekar ut en fjärde man som ska ha planerat allt och sammanfört dem. Den mannen är i 50-årsåldern, välkänd av polisen och sen tidigare kriminell, och har kopplingar till Jönköpingsområdet. Bland annat äger han en lägenhet i stan som de alla ska ha träffats i samma morgon innan de flög.

Men att de andra männen pekat ut honom räcker inte, det behövs objektiv bevisning för att väcka åtal, enligt åklagare Stefan Gradler.

– I många fall har man telefonlistor, tekniskt spår eller liknande. Men ingenting sådant har vi i det här fallet.

För att ni inte lyckats få fram det?

– Ja, eller för att det har försvunnit eller raderats kanske, jag vet inte.

Det tog nämligen polisen tre månader, efter att de andra männen gripits, innan de hämtade in 50-åringen på förhör, delgav honom misstanke och frihetsberövade honom. Sedan släpptes han innan åtalet kom i mitten av september i brist på bevis för hans inblandning.

– Det är tyvärr inte ett ovanligt fenomen när det gäller smugglingsärenden att man inte kommer längre än till de som utför själva transporten, säger kammaråklagare Stefan Gradler.

Så mycket var de 18 kilona kokain värt

kokain smuggling knark
Bild på de 18 kilo kokain som männen ska ha smugglat till Sverige i en resväska.

Priset på kokain kan variera mycket beroende på omständigheter som relation mellan säljare-köpare, inköpsplats (storstad, utanför storstad) och dylikt.

Priset i missbrukarledet är cirka 800-1000 kr/g. Priset i grossistledet är ca 300 000 – 500 000 kr/kg.
Marknadspriset i missbrukarledet för 18 kg kokain är således mellan 14 384 000 – 17 980 000 kronor.
Marknadspriset i grossistledet är för 18 kg är således mellan 5 400 000 – 9 000 000 kronor.

Källa: Polisens förundersökning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".