Mattias Nordqvist.
Mattias Nordqvist, forskare vid Internationella handelshögskolan i Jönköping. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Forskare i Jönköping

Hans forskning får familjeföretaget att leva vidare

Mattias Nordqvist: Som skillnaden mellan att hyra och köpa ett hus
3:00 min

Det kan vara allt från den lilla gården till giganter som Peugeot och Ikea. Familjeföretag är inte riktigt som alla andra företag.

Ett familjeföretag är, enkelt beskrivet, ett företag som till stor dels ägs av en familj och där familjen även är aktiv i styrelse och på olika ledande poster.

Mattias Nordqvist, forskare vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, kan det mesta om familjeföretag. I 17 år han forskat kring familjeföretagande och han är själv uppväxt i en familjeföretagarmiljö.

– Det kändes naturligt att läsa vidare om det, för att förstå dynamiken i en sådan miljö, säger Nordqvist till P4 Jönköping.

En sak han lagt ner mycket forskning kring är hur ett familjeföretag går vidare, via antingen en försäljning eller via en överlåtelse till exempelvis nästa generation. Familjeföretag som går vidare till nästa generation har andra, ofta bättre, förutsättningar än familjeföretaget som säljs. 

De företag som säljs till externa ägare går bättre, finansiellt sätt, på kort sikt. På längre sikt går de företagen som lämnas över i familjen bättre.

Familjeföretagen har mer av en långsiktighet, tänker generellt sätt inte bara på nästa kvartalsrapport.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".