Skellefteås Jesper Olofsson framför HV71:s målvakt Linus Söderström.
Skellefteås Jesper Olofsson framför HV71:s målvakt Linus Söderström. Foto: Robert Granström/TT
Ishockey

Nollan sprack först i förlängningen

Mattias Tedenby efter förlusten i Skellefteå
2:15 min

Målfest och åtta mål förra gången, total måltorka när Skellefteå och HV 71 möttes igen. Och till slut en HV-förlust.

Två hundraprocentiga målvakter ledde matchen fram till förlängning där Skellefteås Adam Pettersson avgjorde till 1-0 för sitt lag efter bara 20 sekunders spel.

– Jag sticker när jag ser att "Jocke" vinner pucken. Hinner inte tänka så mycket, ser väl någon lucka och har flytet med mig, säger segerskytten, som frispelades när Joakim Lindström hittade honom med en djupledspassning.

Det stod visserligen 0-0 efter 60 minuter, ändå var det anfallspel som präglade den här uppgörelsen.

Det var full fart framåt som gällde direkt från start. Båda lagen gillar offensiven och anfallshockeyn präglade långa stunder av matchen.

Snabbt och skickligt tog sig både Skellefteå och HV 71 genom mittzonen och även om målen uteblev så var det nära många gånger om. HV:s Mattias Tedenby fick ett friläge men Skellefteåmålvakten Joni Ortio räddade och Skellefteås Sebastian Aho prickade stolpen enbart under de första minuterna.

Den första perioden gick rekordsnabbt. Det var knappt några avblåsningar alls och på bara 25 minuter var den över.

– Jag tycker att vi gör en bra förstaperiod, men vi hade behövt sätta något mål på chanserna. Andra perioden är vi inte alls nöjda med. Sedan steppar vi upp i tredje och är spelförande. Snöpligt slut sedan i sudden, vet inte riktigt vad som hände där, säger HV-tränaren Johan Lindbom.

Senast lagen möttes blev det rena målfesten. Då vann HV 71 med hela 7-1 på hemmaplan. Nu blev det inga mål alls, trots att det minsann inte saknades möjligheter att sätta dit pucken.

– Tror att jag räknade till fyra stolpträffar för vår del, säger Skellefteåtränaren Bert Robertsson.

HV-målvakten Linus Söderström har bara startat i fem matcher under hösten men storspelade, liksom kollegan Joni Ortio i Skellefteås mål.

– Båda målvakterna var otroligt bra i kväll. Men vi har tålamod och disciplin så det var skönt att få vinna, säger Robertsson.

Farten bedarrade inte förrän mot slutet av den tredje perioden när rädslan att förlora blev större än viljan att avgöra. Spelet fortsatte att bölja fram och tillbaka i det längsta, men målvakterna stoppade allt. Ett stenhårt skott i stolpen från HV-backen Adam Almquist efter bara några sekunders spel i slutperioden var det närmaste utdelning något av lagen kom under ordinarie speltid.

I förlängningen avgjorde så Adam Pettersson när han rann igenom, frispelad av Joakim Lindström och vackert satte segermålet i nättaket bakom Linus Söderström.

--Jag tycker att matchen står och väger. Det är små marginaler, men vi har bra tålamod, säger Adam Pettersson.

Mer om Sporten P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".