Bild på tidning och Mats Tidstrand.
Mats Tidstrand, vd på Hallpressen. Foto: David Westh/Sveriges Radio samt arkivbild/Sveriges Radio
Företag

Upprört på tidningsjätte efter besked om uppsägningar

Mats Tidstrand, vd: Lokala förhandlingar kvarstår
1:24 min

Efter Hallpressens beslut att varsla 21 journalister om uppsägning är det upprörda känslor på koncernens 15 tidningar.

Enligt uppgifter till P4 Jönköping beror det på att chefer byts ut och att anställda får byta ort. Men vd Mats Tidstrand känner inte till den här bilden.

– Jag har ingen vetskap om några upprörda känslor. Det behöver inte betyda att det inte är på det viset men jag har inte den vetskapen, säger Tidstrand till P4 Jönköping.

Hallpressen bevakar kommuner över hela Jönköpings län och de förser invånarna med nyheter och reportage. Men stämningen bland journalisterna, som har det här uppdraget, uppges nu vara dålig. I slutet av oktober varslade Hallpressen 21 journalisttjänster om uppsägning och beslutet togs att satsa det mesta på webben.

Enligt obekräftade uppgifter skulle alla chefer tvingas söka om sina tjänster, och nu är det klart att många av cheferna för de 15 tidningarna har bytts ut.

– När antalet medarbetare minskar behöver också antalet chefer minska. Vi går från 25 chefer/arbetsledare till 16 och det handlar om en omorganisation, säger redaktionschef Herman Nikolic.

De fackliga förhandlingarna för redaktionen i Jönköping är klar, där blir det inga uppsägningar, däremot omplaceringar - vilket upprör och stämningen är sämre än någonsin, säger flera källor i koncernen.

Här är de nya cheferna inom Hallpressen:

JP: Erik Berger

SMT: (SmT, SmD, Tranås Tidning, Vetlandaposten) Karin Björserud

VN: Stefan Fels

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".