Zakaria från Afghanistan, som ska utvisas.
Zakaria vet att att han ska utvisas, men vill visa sitt stöd för andra. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Vetlanda

Många bakom demonstration mot utvisningar

Zakaria om att utvisas: Det känns helt konstigt
1:30 min

Stoppa utvisningar av unga till Afghanistan. Det var budskapet vid en demonstration i Vetlanda, arrangerad av en rad organisationer, under lördagen.

Under förmiddagen har en demonstration pågått i Vetlanda mot regeringens beslut om att ungdomar från Afghanistan kan utvisas tillbaka dit. En av de som var på plats var 18-åriga Zakaria, som nyligen fått beskedet att han snart ska utvisas till Afghanistan.

– Om tre veckor kommer jag att skickas tillbaka till Afghanistan, där jag inte varit på sex år. Det känns helt konstigt för mig, berättar han.

Zakaria flydde från Afghanistan när han var 12 år och har bott i Vetlanda i ungefär två år. Han har nyss fått beskedet att han ska utvisas tillbaka. Han känner sig orolig, för sitt liv, men också för att han bara har någon enstaka familjemedlem kvar i landet.

Zakaria är glad över alla de som kommit till Bibliotekstorget i Vetlanda för att demonstrera mot utvisningarna. Och fastän han vet att det är för sent i sitt eget fall, så vill han visa stöd för de andra killarna som är där i dag och fortfarande väntar på sina beslut.

Det har varit många demonstrationer mot detta runt om i Sverige den senaste tiden; allt från lärare till socialarbetare och barnrättsorganisationer har varit kritiska till den svenska regeringens avtal med Afghanistan som gör det lättare att tvångsutvisa människor dit. Arrangörer bakom demonstrationen i Vetlanda är ABF, Socialdemokrater för tro och solidaritet, Rädda barnen, Röda korset och Pingstkyrkan i Vetlanda. 

I går berättade Ekot att regeringen diskuterar en lagändring som kan göra att asylsökande barn som fortfarande går på gymnasiet får stanna. Det beskedet gör demonstrationen i Vetlanda lite hoppfullare, säger Gisela Brumme, vice ordförande i Socialdemokrater för Tro och solidaritet i Jönköpings län.

– Det är alltid något. Nu är det ju bara ett förslag, så det är inte säkert än, men vi hoppas att det sakteliga ska ändras igen så att vi blir det Sverige som jag tycker att vi ska vara.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".