Dreamhack5
Foto: Arkivbild, Nikki Bladh/Sveriges Radio.
Jönköping

Ansvarig för Dreamhack krävs på miljonbelopp

En person från Jönköping som tillhör arrangörerna av datorfestivalen Dreamhack, som inleds på torsdag, krävs nu på tio miljoner kronor för illegal fildelning.

Mannen anklagas för att ligga bakom en sajt som delat svenska filmer kort efter deras premiärer och SF, Nordisk film och Disney ligger bakom brottsanmälan. Den 1 november hämtades han in till förhör och datorer och andra föremål beslagtogs i hans bostad skriver Dagens Nyheter.

– Nu pågår en it-forensisk undersökning. Den misstänkte är släppt i avvaktan på ett eventuellt åtal, säger Anna Ginner, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, till tidningen.

På hennes begäran har Patent- och marknadsdomstolen beslutat att mannens tillgångar upp till ett värde av tio miljoner kronor ska betalningssäkras.

– Det handlar om fem enskilda filmer där skadan uppskattas till åtminstone två miljoner kronor per film, säger juristen Henrik Pontén på Rättighetsalliansen som biträder filmbolagen.

Mannen nekar till alla anklagelser och vill inte heller kommentera händelsen när P4 Jönköping får tag på honom.

– Jag är inte orolig. Polisen har tagit fel person, säger han däremot till DN.

Han misstänks för upphovsrättsintrång och brott mot upphovsrättslagen och efter razzian mot honom har nedladdningstjänsten i fråga stängts ned. På sajten finns nu bara ett kort meddelande som hänvisar till gripandet.

Mannen har fram till alldeles nyligen jobbat med förberedelserna inför Dreamhack, datorfestivalen på Elmia i Jönköping som inleds nästa vecka och som väntas locka 50 000 personer. Men sedan det blev känt att han utreds för illegal fildelning, riskerar fängelse och krävs på tio miljoner kronor har han arbetsbefriats.

– I dialog med vår anställde har vi kommit fram till att det är bäst tills vi vet vad som händer i utredningen, säger Dreamhacks pressansvarige Fredrik Nyström till DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".