Chaufförer kör onyktra

Det råder stora säkerhetsbrister bland yrkeschaufförerna, visar en enkät som trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Jönköpings län har gjort.
Enligt undersökningen säger många chaufförer själva att det är vanligt att de är berusade när de kör. Nyligen körde en lastbilschaufför av vägen på E4 i Jönköping. När man tog blodprov visade det sig att han kört med 2,72 promille i blodet. I NTF:s enkät där 24 chaufförer intervjuades tror över 12 procent att det är vanligt att yrkesförare kör berusade. Nästan var femte erkände att man själv gjort det. Hälften av de 24 tillfrågade chaufförerna svarade att de är vanligt eller ganska vanligt att man kör för länge och därmed bryter mot arbetstidslagen. Var tredje menar att arbetsgivaren lägger för snäva tidsramar som gör att lastbilschaufförena måste köra fortare än tillåtet. Lika många, alltså var tredje chaufför, svarar att det är vanligt att yrkesförare sätter den hastighetsbegränsare som finns i varje lastbil ur spel. Var fjärde känner sig också stressad på jobbet. Dessutom svarar över 20 procent att de aldrig använder bilbältet i jobbet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista