Erik Lindberg på äldreboendet i Norrahammar kräver nu tillbaka avgiften från Radiotjänst.
Erik Lindberg på Gjutarens äldreboende i Norrahammar har betalat TV-avgiften i onödan. Foto: Foto: Peter Jernberg / SR

Erik betalade tv-avgift i onödan: Har drabbat fler

Erik Lindberg, boende: Svårt att få ekonomin att gå ihop
1:32 min

Erik Lindberg betalade tv-avgiften på 2 200 kronor i flera år. Helt i onödan visade det sig och fler kan vara drabbade.

På Gjutarens äldreboende i Norrahammar, söder om Jönköping, ingår tv-avgiften i hyran. Så är det på de boenden där den äldre inte anses ha egen bostad. Boendet betalar en avgift som gäller för alla oavsett om man har tv på sitt eget rum eller inte.

Men informationen om det tycks inte ha gått fram och de äldre har alltså betalat fast de inte behöver. På boendet utanför Jönköping bor ett 40-tal äldre.

Mycket egendomligt, jag vet ju att det är många som inte får ekonomin att gå ihop så det här är viktiga pengar.

Han upptäckte misstaget i samband med att han pratade med andra boende på Gjutaren om tv-utbudet och började rota i pappren han hade för att se vad som gäller.

Kan det vara fler som betalat dubbelt på Gjutaren?

– Jag förmodar att det är samtliga, det är nog ingen tvekan.

Vid foajén till äldreboendet Gjutaren möter P4 Jönköping anhöriga och de ger samma bild.

– Det visste jag inte, han har ju betalat dubbelt under alla år han bott här. Det är ju bortkastade pengar, säger Irene Sundholm.

Nu kräver Erik Lindberg, och sannolikt också fler på boendet, att få tillbaka de pengar man betalat dubbelt till Radiotjänst men har ännu inte fått besked om dom får tillbaka hela summan.

– Det vore ju det rätta, säger Erik Lindberg.

Ansvariga vid Gjutaren säger att de lämnar information till de äldre när de flyttar in angående tv-avgiften, men att det kan vara så att det kommer bort i all annan information som ska ges.

Jönköpings kommun har anmält de vårdboenden där man inte behöver betala till Radiotjänst. Vilka det är, står på kommunens hemsida. Det är gjordes upp redan 2006.

Det är den äldre eller anhöriga som får kontakta Radiotjänst på egen hand.

– Jag som enhetschef brukar informera om detta när jag visar lägenheten här. Jag beklagar att det har blivit så här men jag strävar efter att vara tydlig med den här informationen, vi gör vad vi kan i detta, säger Stina Thunberg, enhetschef vid Gjutaren.

Har ni brustit här på något sätt?

- Jag har svårt att se att vi gjort det.

Hon lovar att ta upp informationen på nästa möte med de äldre.

Detta gäller för TV-avgift på äldreboenden

Flyttar du till en vårdinrättning för att få stadigvarande vård och vårdinrättningen betalar radio- och tv-avgift, behöver du inte betala en egen avgift. Personer med eget boende till exempel i servicehus, ska betala egen radio- och tv-avgift. Det är alltså boendet karaktär som avgör, inte om du har egen tv på rummet.

Kontakta Radiotjänst om du vill veta vad som gäller på ditt boende eller kontakta din kommun som ska veta vilka boenden som är undantagna.

Från den 1 juli 2015 är tv-avgiften 2 216 kronor per år och går till att finansiera public servicebolagen Sveriges Radio, Utbildningsradion och Sveriges Television.

Källa: Radiotjänst

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".