Falsk polis inför rätta

I dag ställdes en 33-årig Jönköpingsbo inför tingsrätten i Värnamo.
Han var åtalad både för att ha rånat en presentbutik i Smålandsstenar och för att några timmar efter rånet ha lurat en bilist i Värnamo genom att spela polis.

De båda offren, butiksbiträdet och bilisten, fanns på plats när jönköpingsbon fördes in i rättssalen i Värnamo.

Han erkände allt och bad till och med butiksbiträdet om ursäkt för att han skrämt henne med en stor kockkniv vid rånet mot presentbutiken i Smålandsstenar i förra månaden.

- Men jag behövde pengar sa 33-åringen, som gav ett något förvirrat intryck när han senare påstod att han var utsatt för dödshot och kidnappning.

Efter rånet gav sej jönköpingsbon iväg i en stulen bil och några timmar senare prejade han en bilist vid järnvägsstationen i Värnamo.

Här bytte rånaren snabbt roll. Han utgav sej för att vara civilklädd polis och anklagade bilisten för att ha kört både för fort och vårdslöst.

Inför tingsrätten berättade bilisten i dag att jönköpingsbon var väldigt övertygande när han spelade polis, så övertygande att han lämnade ifrån sej körkortet och lydde ordern att sätta sig i baksätet på rånarbilen och följa med till polishuset i Jönköping för att rapporteras för trafikbrott.

Men mannen berättade att han började tvivla på polisens äkthet, när duon kom till en bensinstation på infarten till Jönköping. Där tvingades han nämligen tanka, köpa cigarretter och ge den falske polisen flera hundra kronor med löfte om att då slippa trafikböterna. Därefter försvann rånaren, medan bilisten till fots tog sig till polishuset med ett meddelande från rånaren. Då avslöjades hela bluffen.

Domen mot den falske polisen kommer senare.

Anders Borg
anders.borg@sr.se