Malin Wengholm.
Regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M). Foto: David Westh/Sveriges Radio
Region Jönköping

Wengholm om läkarförslag: "En dålig motion"

Malin Wengholm (M): Ersätter ett problem med ett annat problem
2:36 min

Motionen om att erbjuda specialistläkare en kraftigt ökad lön för att arbeta i primärvården får skarp kritik av Alliansen.

Marcus Eskdahl (S) skrev en motion om att höja ersättningen för de specialist- och överläkare som arbetar extra i primärvården, till 175 procents lön med reseersättning och traktamente.

– Vi ser att region Jönköpings län har väldigt höga kostnader för hyrläkare och bemanningsföretag vi måste bryta den utvecklingen. Vi ser att det får konsekvenser i verksamheten för patienter när det gäller kontinuiteten, säger Eskdahl.

Men Malin Wengholm (M) tror inte alls att förslaget skulle öka kontinuiteten i läkarkontakten för patienterna.

– Jag kan inte se hur det här skulle bättre om man första gången man är där får man första gången man är där får träffa en gynekolog, sedan en ortoped och sedan en röntgenläkare. Man ersätter ett problem med ett annat problem, så det är i grunden en dålig motion, säger hon.

Men Marcus Eskdahl biter ifrån den kritiken.

– Bekymret är att Malin Wengholm inte har några egna förslag att komma med och det är klart att man då är kritisk till ett sådant här förslag som faktiskt är väckt för att skapa diskussion och debatt.

Motionen fick alltså avslag i regionstyrelsen och slutgiltigt beslut ska fattas i regionfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".