Stefan Attefall och Emma Hult.
Stefan Attefall, Vätterhem, och Emma Hult (MP) Foto: Arkivbild/Sveriges Radio samt JONAS EKSTR֖MER / TT
Jönköping

Emma Hult (MP): Måste tro på branschen

"Måste angripa sjukdomen..."
2:59 min

– Spekulationsmarknaden kommer ju av att vi har en bostadsbrist, säger riksdagsledamoten Emma Hult.

Fyra mäklare från samma mäklarfirma i Jönköping har köpt totalt tre lägenheter i nybyggda Munksjöstaden. Mäklarna är alla anställda på den mäklarfirma som varit med och sålt lägenheterna i Munksjöstaden.

Men - enligt mäklarfirman Fastighetsbyråns riktlinjer får mäklare inte köpa bostäder som de själva har varit med och sålt.

Fastighetsbyråns presschef säger till P4 Jönköping att det, i det nu aktuella fallet, inte handlar om spekulation från mäklarnas sida. Trots det menar riksdagsledamoten Emma Hult (MP), som sitter i civilutskottet som ansvarar för bostadsfrågor, att spekulationsmarknaden är ett barn av sin tid.

– Problemet med spekulationsmarknaden är att vi har för få bostäder på marknaden. 

Spekulationsmarknaden kan starta i att man köper en nybyggd bostad.

Det sägs att man alltid gör en bra affär om man köper nyproducerad lägenhet.

En nyproducerad bostad köps till fast pris, när den sedan säljs är det marknadsmässiga priser som gäller - marknaden betalar vad den anser lägenheten är värd och det är oftast mer än vad den kostat som nyproducerad. Enligt mäklarbyrån är det inte så mäklarna i Jönköping agerat.

Enligt Emma Hult är lösningen att bygga fler bostäder och hon får medhåll av Stefan Attefall som är styrelseordförande i kommunala bostadsbolaget Vätterhem och tidigare bostadsminister.

– Det är klart att det är utbudet, när vi har en sådan stark efterfrågan och tillväxt i Jönköping. Det lägger grunden för den här typen av ageranden. Vi har sett det i Stockholm och vi börjar får det i Jönköping. 

 Emma Hult var nyligen med och såg över mäklarlagstiftningen, hon tror inte att hårdare lagstiftning är lösningen.

– Tror inte det är lagstiftning som är lösningen. Jag tror jag måste tro på branschen, det här är en förtroendebransch och den är ganska självreglerande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".