Visning pågår i lägenhet.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Jönköping

Ville sälja bostad i Munksjöstaden - stoppades av chefen

Fastighetsbyrån: Skulle kunna uppfattas som spekulation
1:08 min

Eftertraktade bostäder i Munksjöstaden i Jönköping köptes av mäklarna - som sedan försökte sälja.

Tidigare har P4 Jönköping berättat att flera mäklare köpte egna säljobjekt i Munksjöstaden - trots att mäklarfirman inte tillåter sina anställda att köpa lägenheter som de själva säljer. 

Enligt fastighetsmäklarlagen får de inte köpa lägeneter de själva haft i uppdrag att förmedla.

 

Nu kan P4 Jönköping avslöja att en av lägenheterna, som ägs av mäklarna, lades ut till försäljning för en månad sedan. Detta fick chefen på Fastighetsbyrån i Jönköping att reagera - varefter annonsen tog bort.

– Han reagerade väldigt kritiskt och tyckte inte det var så bra just för att det skulle kunna uppfattas som spekulation, förklarar Johan Vesterberg som är presschef på Fastighetsbyrån. 

Sedan chefen reagerat hade byrån en diskussion med mäklarna, efter det plockades annonsen bort.

När Fastighetsbyrån tagit beslut om att ta bort lägenheten för försäljning valde mäklarna ändå att försöka sälja lägenheten - via en annan mäklarfirma. Även den här annonsen togs bort efter ett par dagar.

P4 Jönköping har flera gånger sökt mäklarna, men de vill inte svara på några frågor utan hänvisar per sms till deras presschef. Presschefen Johan Vesterberg vidhåller att mäklarna inte spekulerat utan bestämde sig för att försöka sälja på grund av deras familjesituation.

– Det är saker som har hänt i deras familj och det kan jag inte gå in på. 

På Riksbyggen, som alltså är det bostadsbolag som gett Fastighetsbyrån i uppdrag att sälja deras lägenheter, ser man allvarligt på det som hänt, säger Tobias Dysenius som är försäljningschef för bostäder på Riksbyggen i Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".