skrivande hand
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Flyktingar som pluggar får stanna under studietid

Ny lag om flyktingbarn
1:57 min

Regeringen är nu överens om en lagändring som gör att de ensamkommande flyktingbarn som riskerade utvisning på sin 18-årsdag får stanna i Sverige om de studerar på gymnasiet.

Inom kort kommer ett förslag att läggas fram, berättar utbildningsminister Gustav Fridolin.

– En viktig del av detta handlar om dem som kom till Sverige före de nya flyktinglagarna presenterades. Där har vi sett att nya rättsliga ställningstaganden har gjort situationen osäker. Många lärare berättar att de har elever som är väldigt osäkra, kanske riskerar att utvisas på 18-årsdagen trots att man idag har rätt att stanna i Sverige. För den gruppen kommer vi att ge möjlighet till de längsta möjliga tillfälliga uppehållstillstånden, fyra år, säger Fridolin till Ekot.

Det här handlar alltså om ensamkommande barn som inte anses ha skyddsbehov, men som inte kan utvisas för att de saknar ordnat mottagande i hemlandet.

Tidigare fick den här gruppen som regel permanenta uppehållstillstånd.

Men sedan Migrationsverket kom med ett nytt ställningstagande i somras får de tillfälliga upphållstillstånd och utvisas när de fyller 18 år.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".